Leter etter brannfeller i Oslos Escape Rooms

Hvor er nødutgangen? Hva med røykvarslere? I Oslo finkjemmes samtlige Escape Rooms for å kontrollere om brannsikkerheten er god nok.

TEKST OG FOTO: KRISTIN NILSEN 

Tre damer i gule vester snor seg opp trange trapper og åler seg gjennom små åpninger i veggen. Det er så mørkt at vi ikke ser fot for oss. 

– Dette rommet har røykvarsler og brannvarsler, men hvor er nødlyset? 

Det er Ragnhild Ertshus som spør. Prosjektingeniøren i Teknisk fagavdeling i Plan- og Bygningsetaten (PBE) er sammen med to kolleger på branntilsyn i Oslos Escape Rooms. 

Akkurat nå er de i et spillrom i Skippergata, og er tilfreds med svaret om at nødlys er på plass, slik at spillere lett kan finne veien ut, hvis det skulle oppstå brann. 

Hvis de søker og vi finner at lokalene ikke egner seg, vil de få avslag.

Anne-Marie Vikla, direktør i Plan- og bygningsetaten

4. januar i år gikk fem glade 15-åringer inn i et Escape Room i byen Koszalin i Polen. Venninnene kom aldri levende ut igjen. Da det brøt ut brann i resepsjonen var jentene sjanseløse. 

Dørhåndtaket på den eneste døren i rommet, var fjernet og gjemt. En av oppgavene var å finne det. Vinduene var «murt» igjen med gipskartong. Den ansatte som kunne låst opp døren fra utsiden, ble selv hardt skadet, og brannen hindret ham i å nå til døren. Flammene nådde aldri inn til de fem tenåringene, men røyken gjorde. De døde av kullosforgiftning. 

Millimeterpress produserer og leverer innhold i ulike kanaler. Hele denne saken kan du lese på ByPlanOslo.no