Heite, iskalde Oslo

Plutselig var de der, badstuflåtene. Og Oslo havn er ikke lenger hva den var.

Tekst:LARS-LUDVIG RØED Foto: TOM KOLSTAD

– ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅHH!!

– Det var det verste….!

– Fy f…, det svir ass!! KALDT!!

I luften er det minus 5, i vannet pluss 3. Men det bades, det hoies, det stupes og stønnes. Og det løpes – tilbake til deilige 80 plussgrader innendørs. I «Skarven», fortøyd på Operastranden, er det varmt og godt, og det har flere enn vennegjengen fra Foss, Katta og Blindern videregående skoler funnet ut. Som aldri før fyres det opp i badstuovnene i Oslo havn, som aldri før strømmer folk til. 

Å få til et helårs og frodig byliv i vinterbyen Oslo er ikke enkelt. Men langs byens brygger bobler det. Om noen uker vil fem badstuflåter være i drift i Oslo – i tillegg til et anlegg på land. Ved Kongen, på Langkaia, ved Operaen. 

– Denne så du ikke komme, Stein Kolstø, ansvarlig for Fjordbyen i Plan- og bygningsetaten?

– Vi har faktisk tenkt på badstuer ganske lenge. Men det er overraskende at de skulle flyte. Det er mer bruk av vannflaten enn vi så for oss. Badstuer, isbadere, kajakker, fiskere – og 30. 000 mennesker på Sørenga på fine sommerdager. Så ja, vi er fornøyde med utviklingen, sier Kolstø.

Millimeterpress produserer og leverer innhold i ulike kanaler. Hele denne saken kan du lese på ByPlanOslo.no