Her er Oslos vakreste kirker

Oslo har over 100 kirkebygg. Vi har kåret de ti vakreste – med hjelp av Oslos biskop, Byantikvaren og lederen for Rådet for byarkitektur. Hele fire kirker delte førsteplassen.

Tekst: LARS-LUDVIG RØED | Foto: Tom Kolstad

– Dette er nesten som med egne barn: det er veldig vanskelig å velge noen framfor andre. Jeg er jo glad i dem alle sammen!

Byantikvar Janne Wilberg var et muntert jurymedlem da ByplanOslo ba henne være med på å kåre hovedstadens vakreste kirker. Og det ble en meget kompetent jury; den hadde både kirkelig, bevaringskyndig og arkitekturfaglig tyngde: Oslos biskop Kari Veiteberg, Ellen Hellsten, arkitekt og leder av rådet for byarkitektur, og altså Janne Wilberg. 

Oppgaven var enkel – og samtidig vanskelig. For hva ligger i begrepet «en vakker kirke»? Eksteriøret betyr selvsagt mye, men hva med kirkerommet, interiøret? Og hva med beliggenheten, kirkens historie, størrelsen, bruken/populariteten?

Listen er lang: Den teller 113 kirkebygg i Oslo (se liste og bilder på f.eks. Wikipedia –«kirker i Oslo»). Vi holdt kapellene utenfor, men både frimenigheter, katolikker og utenlandske kirker (som den svenske) fikk delta. Siden vår uhøytidelige kåring finner sted i adventtiden, da kirkene er ekstra aktuelle, er moskeer og synagoger ikke vurdert.

Millimeterpress produserer og leverer innhold i ulike kanaler. Hele denne saken kan du lese på ByPlanOslo.no