Ensjøbyen: Fra bilby til urbant nabolag

– Ensjø er på god vei til å bli en boligby der folk lever sine liv, men den mangler personlighet, sier Deise Nunes, Ensjø-boer på tredje året.

Tekst og foto: ELLEN STOKLAND 

– Det er fortsatt mye igjen av bilbyen. Verksteder, bruktbilsalg, bilutleie og -forhandlere preger fortsatt området. Samtidig bygges det boliger over alt, og stadig nye boligblokker ferdigstilles – tett i tett. Vi er etter hvert blitt ganske mange som bor her, og stedet begynner å bli veldig interessant med tanke på lokale tilbud som restauranter og puber. Men folk tenker fortsatt mer bil enn mennesker når du sier du bor på Ensjø. 

ByplanOslo møter Deise Nunes en onsdag formiddag på bakeriet Boulangerie M ved torget midt i Tiedemannsbyen, som ligger på en høyde i Ensjøbyen. Ved de andre bordene sitter syv mødre og pludrer med sine babyer. I helgene forvandles kafeen nærmest til en barnehage ifølge Nunes, et tydelig tegn på hvordan Ensjø er i ferd med å bli et sted hvor mennesker bor.

– Jeg trives veldig godt her, men er bekymret for gentrifiseringen. Det begynner å bli veldig dyrt på Ensjø, og folk med vanlig økonomi har ikke lenger råd til å bo her, sier Nunes, som kom til Norge fra Brasil for 20 år siden. Mesteparten av tiden har hun bodd i bydel Gamle Oslo og bydelen ligger hennes hjerte nær. Det er her hun har bygget sin norske identitet.

Millimeterpress produserer og leverer innhold i ulike kanaler. Hele denne saken kan du lese på ByplanOslo.no